Pita aubergine met whipped feta & chili olie

Benodigdheden

  • 2 grote aubergines
  • 4 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el maple syrup of honing
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • snuf peper en zout

6 grote pitabroodjes

  • 500 g bloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 el agave siroop of honing
  • 300 ml lauwwarm water
  • 10 g zout
  • 15 g olijfolie
  • extra olijfolie

Whipped feta

  • 200 gram feta
  • 2 el griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl citroenrasp

Verder

  • 1/2 komkommer
  • verse koriander of peterselie
  • 3 el rijstazijn
  • 3 el water
  • snuf zout en suiker
  • crispy chili olie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de aubergine in blokjes en besprenkel deze met 2 el olijfolie, peper en zout.
  • Rooster de aubergine voor 20 minuten.
  • Meng ondertussen 2 el olijfolie met tomatenpuree, maple syrup, specerijen en wat zout tot een marinade. Bak de geroosterde aubergine hier nog 5 minuten in op in een pan. Voeg ook een scheutje (ongeveer 4 eetlepels) water toe.

Whipped feta

  • Gebruik een foodprocessor om alle ingrediënten luchtig te blenden (dit duurt eventjes).

Pitabroodjes

  • Meng de gist met het water en de agave. Meng de bloem, zout en olie, giet hier water met gist bij en kneed het geheel tot een deeg.
  • Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in een diepe kom op kamertemperatuur, afgedekt met folie of een schone theedoek. Het moet minstens in grootte zijn verdubbeld.
  • Doe wat olijfolie op je werkblad voor je het deeg in zes gelijke stukken verdeeld. Kneed elk deegbolletje met wat olijfolie tot een plat broodje.
  • Verhit een pan op heet vuur en bak het broodje ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten. Dek de versgebakken broodjes af met een theedoek om ze warm te houden.

Verder

  • Snijd de komkommer en kruiden fijn en meng deze met de azijn, water, zout en suiker. Laat dit 15 minuten staan en gebruik als pickle voor de pita. De chili olie gebruik je later als topping.