Stoofvlees met appelcompote en aardappelpuree

Benodigdheden

  • 50 g boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 800 g stoofvlees in blokjes (rund of probeer eens wild: hert of ree)
  • 1 flesje trappistenbier (300 ml)
  • 200 ml wildfond (pot)
  • 2 takjes salie
  • 2-3 plakken ontbijtkoek, in blokjes

Voor de appelcompote

  • kg jonagold appels
  • 3 flinke el suiker
  • 5 kardemompeulen, gekneusd

Voor de aardappelpuree

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 40 g boter in stukjes
  • 125 ml melk verwarmd

Bereidingswijze

  • Smelt in een braadpan de boter. Bak hierin de ui, peen, bleekselderij en knoflook 3 min. Schep het vlees erdoor en bak in 3 min. rondom bruin. Schenk het bier langs de rand in de pan. Voeg de fond, de salie en de ontbijtkoek toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees in 2 uur zachtjes gaar.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Breng de appel met de suiker, een kopje water en de kardemompeulen aan de kook. Kook de appels zachtjes in 15 min. gaar. Vis de kardemompeulen uit de pan en pureer kort met de staafmixer tot een grove compote. Laat de compote afkoelen en bewaar in de koelkast.
  • Neem de laatste 30 min. het deksel van de pan stoofvlees en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
  • Doe de aardappels in een pan en voeg zoveel koud water toe dat ze onderstaan. Breng aan de kook op middelhoog vuur en kook ze in ± 25 min. gaar. Giet af en doe de aardappels terug in de pan. Laat de aardappels in 2-3 min. droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg al stampend beetje bij beetje de boter en melk toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer het stoofvlees met de puree en appel-kardemomcompote.